5 gode råd til den professionelle fotograf

Du har fotograferet i flere år,
men mashutterstock_334912832ngler stadig det sidste for at opnå dit fulde potentiale.


1. Føl billedet

Du kan have et nok så godt kamera, men det er altså stadigvæk dig, der skal tage billedet. Billedet bliver kun så godt, som de følelser og den energi du selv ligger i det.

Mærk efter hvilket humør du er i, og begiv dig ud på en lokation, der stemmer overens med denne. Det er i disse situationer, hvor du skaber de bedste rammer for dig selv, at du kan udnytte dit fulde potentiale.

2. Skab perspektiv i billedet med en sløret baggrund

Med en sløret baggrund kan du skabe dit eget fokus i billedet, og illustrere lige netop den vinkel du ønsker at fremstille.

For at fokusere på et motiv i forgrunden, med en sløret baggrund, skal du indstille på objektivets blænde. Her vil vi anbefale en 50 mm 1.8 objektiv (den samme som vi anbefalede til begynderfotografen).

  • Indstil dit kamera på A
  • Vælg herefter det mindst mulige F-tal
  • ISO’en skal være på auto
  • Indstil hvidbalancen til auto
3. Leg med dybdeskarpheden

I forlængelse af dit arbejde med sløret baggrund, kan du skabe meget forskellige billeder alt efter hvilken dybdeskarphed du opnår.

Du får eksempelvis mindre dybdeskarphed, jo tættere du bevæger dig på motivet.

Afstanden mellem baggrunden og dit motiv vil også spille ind på dybdeskarpheden. En stor afstand til baggrunden, vil give mindre dybdeskarphed, og det samme den anden vej rundt.

4. Rediger dine billeder med PhotoShop

Mange mener at det er en skam at redigere billeder, og i nogle tilfælde er vi også tilbøjelig til at give dem ret. Nogle billeder er så naturligt smukke, at et fotoredigeringsprogram ikke ville gøre noget godt for dem.

Men de fleste billeder får altså lige et lille ekstra kick over sig med en smule redigering. De fleste af os har brugt PhotoShop, da vi mener at det indeholder de bedste funktioner. Det kræver lidt tilvænning, men Google kan hjælpe dig godt på vej omkring de grundlæggende værktøjer.

HUSK at tage dine billeder i RAW (det kan indstilles på kameraet), da de indeholder flere informationer og dermed giver en større fleksibilitet under redigeringen.

5. Glem alle reglerne

Du kender efterhånden til alle ‘reglerne’ og mulighederne ved fotografering.

Men husk på hvorfor du startede med at tage billeder i første omgang – det at tage billeder skal være sjovt, ellers vil det kreative ofte komme i baggrunden, og billederne vil blive standardiserede og kedelige.

Leg med kameraet, leg med dit motiv, leg med den inspirerende verden omkring dig. Glem reglerne og slip dig løs på ny!