Kunsten at lave mad er ejendommelig. Mad forsyner os med energi og næring, som gerne skal passe ind i vores dagligdags rytmer. Der kan være store begrænsninger, når man forsøger sig med madlavning. Penge, tid og personlige præferencer, er alle faktorer der spiller ind. Inden for disse begrænsninger, er der dog fri råderum. En kok kan skabe fantastiske resultater blot ved at hive fat i kreativitetens muse. Leg med ingredienser, opskrifter og afprøvelse af teknikker er alle værktøjer en kok kan tage i brug, når en ny ret skal fremstilles.

Men er det kunst, eller er det blot vores udfoldelse i livet.

Spiselig kunst, ligesom enhver form for kunst skal gerne have betydning og følelsesmæssig resonans hos modtageren. Det er kombinationen af sanseoplevelser og det krakteristiske natur af mad, som gør oplevelsen unik. Spiselig kunst er derfor ikke kun et spørgsmål om gode smagsoplevelser. Det er blot godt mad. Der skal være vairationer i oplevelsen, som tester vores sanser og giver os en oplevelse ud over det primale.

For den kunstneriske kok er madlavning derfor ikke blot et spørgsmål om at få mad til at smage godt. En god kok fremprovokerer reaktioner i os alle. Gennem mad bliver vi mindet om følelser og oplevelser, der giver os et ekstra lag af nydelse. Det er grænsen mellem vores almindelige liv og det transcenderende.

Det er sjældent Jeg oplever sådanne øjeblikke, hvor jeg faktisk kun kan mindes det efter et besøg på et hotel i Ringkøbing. Hotelfjordgården og dets brasseri formåede at skabe en oplevelse ud over det normale. Smags-oplevelse og æstetik faldt i ét og en ellers arbejds relateret aften ændrede sig til et minde af værdi.

Mit håb er, at flere kokke vil tage udfordringen op. Bevæge sig væk fra det gængse og arbejde i det abstrakte. At lægge sjæl og ære i at skabe en oplevelse, som lægger det ensartige mad i bagspejlet og hæver oplevelsen til det sjælfulde. Det er oplevelsen vi alle søger, når vi tager ud og spise – En oplevelse der så småt er ved at gå tabt i profitmargener. Desværre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *