Tips til portrætfotografering

1. Fokuser på personen

Fyld billedet ud – gå gerne tæt på personen, så du fylder hele billedet ud

Hold især øje med personens øjne. Ofte indstiller kameraet automatisk fokus på næsen, men her skal du sørge for manuelt at stille fokus. Forsøg dig frem med skarphedsdybden, som vil blive støre jo mindre dit blændetal er indstillet til.

2. Tag et dynamisk billede

Du behøver ikke altid at placere personen i midten af billedet, for at tage et godt portrætfoto. Du kan skabe et dynamisk billede ved at placere personen i den ene side, eller ved at tage billedet fra siden, hvor personen drejer hovedet mod kameraet.

3. Eksperimenter med vinklerne

Et originalt portrætfoto taget lige fra i øjenhøjde. Men dette er ikke en garanti for at indfange personens personlighed.

Prøv dig frem med perspektiverne. Tag billedet oppe eller nedefra.

4. Tag mange billeder i træk

De fleste kameraer kan indstilles til at tage en række billeder i træk (burst).

På denne måde kan du fange en masse små udtryk, som ikke ville være muligt hvis du selv skulle trykke hver gang.

Det kan fungere rigtig godt, hvis du samtidig snakker til modellen, og for ham/hende til at bevæge sig forskellige steder og kigge i forskellige retninger. På denne måde kan du på den mest naturlige måde afbilde din model.

5. Hjælp personen du tager billeder af

De fleste personer, der får taget billeder, er ikke vant til at stå foran kameraet. Vær opmærksom på din model, og snak til personen undervejs. Vær inspirerende og vejledende mens du fotograferer.

Er dette ikke nok, kan du eksempelvis udlevere en rekvisit, som personen kan hvile hånden på. Eller placere personen op af et møbel. På denne måde aktiverer du personen, og de vil ikke tænke nær så meget på sin positur og blive mere afslappet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *